Oversatt til godt norsk så blir det vel livmorhalssvikt, men det er selvfølgelig ikke så enkelt som det.
Definisjonen på en primær cervix insufficiens (CI), altså en limorhalssvikt som ikke skyldes infeksjon eller andre ting, er modning og åpning av livmorhalsen i andre eller tredje trimester som fører til abort eller for tidlig fødsel. Mange mener at denne modningen og åpningen skal skje uten at det er sammentrekninger/rier, mens andre "godtar" rier som en del av problemet.
Cervix er den nedre delen av livmoren (Uterus) som danner forbindelsen med skjeden. Den varierer mye i lengde, men er stort sett mellom 2,5 og 5 cm hos ikke-gravide. Bare 1/2-1/3 del av cervix strekker seg ned i vagina, og kalles portio vaginalis, eller vagina-delen. I denne delen finner man åpningen kalles ytre (liv)mormunn, og inn mot livmor finnes den indre livmormunn av cervix.
Bakgrunn:
Klassisk cervix insufficiens (CI) er en diagnose som baserer seg på en forhistorie med flere senaborter i 2.- eller tidlig 3.-trimester, som har oppstått etter smerteløs åpning av livmorhals (LMH), utposning av - eller ruptur på fosterhinnen, og fødsel av et levende foster til tross for minimal rieaktivitet. Risikofaktorer er tidligere CI, tidligere svangerskapstap i 2. trimester, tidligere skade på cervix ved f.eks operasjoner, eller anatomiske misdannelser.
CI står for ca 25% av senaborter i.l.a. 2. trimester.
Hvorfor ?
Grunnen til at LMH modnes og åpnes er det ikke funnet noen sikker forklaring på. Det man vet er at LMH er en dynamisk anatomisk struktur som gjennom svangerskapet tjener som en barriere mellom fosteret og dets miljø i livmoren og skjeden/vagina som er en portal til verden på utsiden. Gjennom et normalt svangerskap er LMH forsterket med collagene fibre som styrker den, helt frem til dette collagenet nedbrytes i forbindelse med fødsel og LMH blir myk og bevegelig nok til å dilateres.
Feil i denne prosessen og/eller timingen på modningen kan gi CI og for tidlig fødsel. Infeksjon og betennelse er satt i sammenheng med for tidlig fødsel og CI, da dette kan påvirke lengden og styrken på cervix/LMH.
Cerclage:
Cerclage er et bånd eller tråd som syes rundt livmorhalsen for å mekanisk holde den lukket. Det finnes 3 forskjellige (hoved-)typer,- en indre cerclage som må settes ved hjelp av åpen operasjon og før man blir gravid, en høy ytre og en "vanlig" ytre cerclage. De to siste settes vaginalt. Indre cerclage brukes ikke så ofte, men vurderes hos de som tidligere har hatt en ytre som ikke funket, eller det er andre grunner til at en ytre ikke er mulig. En indre cerclage kan ikke fjernes, og man må da få Keisersnitt ved fødsel.
McDonald cerclage er en ytre cerclage hvor man syr på et 5mm bredt bånd rundt LMH, dette kan fjernes før fødsel som kan skje på vanlig vaginal måte. Båndet blir vanligvis fjernet rundt uke 37.
Shirodkar cerclage er også en ytre cerclage hvor man syr med tråd og snurper sammen som en tobakkspung. Tidligere måtte man føde med keisersnitt etter denne også, men nå til dags forsøker man å fjerne dem.
Jeg har ingen anelse om hvilken type de planlegger for meg.
Bilde av de 3 typene; transabdominal/indre, høy ytre og vanlig ytre:
Cerclage settes vanligvis hos kvinner som har hatt 3 tidligere svangserskapsavbrudd i 2. - tidlig 3.trimester. Man setter den som regel inn i svangerskapsuke 12-16, ihvertfall tidlig i 2. trimester.
Hos meg så settes den ennå tidligere, i uke 11. Dette fordi jeg har mistet i uke 16, og det er usikkert hvor lenge åpningen har pågått før det. Jeg får det også etter kun 2 aborter, de har vært for suspekte til at vi (legen og jeg) risikerer flere svangerskap uten.
Noen observasjonsstudier har vist opptil 90% overlevelse av foster etter det er satt inn en elektiv (planlagt) cerclage. Det er ikke gjort randomiserte studier på dette, antageligvis fordi ingen gravide ønsker å komme i den gruppen som kanskje ikke får cerclage, spesielt etter de hører om de resulatene som er gjort i de studiene nevnt over. Jeg vet jeg aldri ville gått med på dette.
Overlevelse ved cerclage som blir satt på pga begynnende åpning (nød-cerclage) har ligget på 40-60% i studier.
Etter cerclage:
Man observeres etter cerclage i ihvertfall noen timer, for å se om man har satt igang fødsel. Så er det vel forskjellig hva slags oppfølging man får... De fleste får ihvertfall hyppige UL-undersøkelser og kontroller mtp infeksjoner.
En cerclage gir risiko for infeksjoner, for tidlig fødsel, ruptur av fosterhinnen, ødelagt cervix (om fødsel starter før cerclage er fjernet) og blødninger. Den fjernes som regel rundt uke 37, man vil helst unngå at fødsel starter mens den sitter på. Men det er ikke nødvendigvis sånn at fødselen starter med en gang den fjernes allikevel, mange går både en og to uker etterpå.
Så nå har jeg en liten oppsumering for meg selv og alle andre som er interessert... regner ikke med det er så mange. Det blir virkelig spennende å se hvordan dette skal gå, både i neste uke og i ukene fremover. Håper alle vil krysse fingre med meg for at det går bra!!
Krysser både armer og ben for at dette skal gå bra :)
SvarSlettUtrolig fascinerende altså. Hadde aaaaaldri hørt om dette før du prata om det.
SvarSlettKrysser fingre, tær og øyenbryn for deg :krysseraltjeghar:
Jeg vil ønske deg masse lykke til! Kjenner svangerskapet ditt på kroppen. Jeg mistet selv en gutt i uke 23. Ved neste graviditet ble det oppdaget livmorhalssvikt, og jeg fikk operert inn cerclage dagen etterpå.
SvarSlettDet var et veldig laaaangt og rolig svangerskap. Var sykemeldt etter inngrepet og lå for det meste på sofaen. I uke 26 fikk jeg beskjed om å begynne å bevege meg (2 turer på 30 min hver dag)!
Cerclagen ble fjernet i uke 37, men Lykke (datteren vår)kom ikke til verden før en uke før termin. Jeg fikk oppfølging på Ullevål. Hvilket sykehus tilhører du?
Ønsker deg alt godt! Prøv å tenk positivt!
Hei. Kom over bloggen din i dag, og ville bare si at jeg finner mye trøst i den. Jeg mistet min gutt nr 2 for bare en måneds tid siden fordi jeg har medfødt livmorhalssvikt. Vi får hjelp neste gang og det hjelper på motet å se at det fungerer.
SvarSlettHei
SvarSlettJeg ser det er en stund siden du skrev dette, og håper alt er bra med både store og små hos deg!
Jeg sitter i samme situasjon som deg..
IVF ga meg ei frisk og fin jente i 2013. Vi ønsket å gi henne en lillesøster/bror, men kom bare til uke 18 før livmorhalsen sviktet, og babyen kom altfor tidlig.. Da de ikke fant noen spesifik grunn til senaborten, sa de at dette var bakterielt, og at det var under 1% sjanse for at det skulle skje igjen. Jeg hadde flaks, og ble gravid igjen relativt kjapt, men også dette endte med senabort. Denne gangen i uke 17.
Frustrasjonen og sorgen var enorm.
Nå sier de at jeg mest sansynlig har livmorhalssvikt etter min datters heftige fødsel, og at de kan sette på cerclage om jeg skulle klare å bli gravid nok en gang (Dette er jo ingen selvfølge med IVF), men jeg kjenner jeg er livredd.. Livredd for at det skal gå galt igjen, og hva skjer hvis jeg går i fødsel før de rekker å få av cerclagen?
Uansett, TUSEN TAKK for at du skrev dette, det står ikke mye om dette på norske sider.